Tingkatkan Peranan ASEAN Untuk Menghadapi Cabaran, Kata Marty Natalegawa

Bekas Menteri Luar Indonesia, Marty Natalegawa.

BERNAMA • By Nabilah Salleh – 3 August 2017

KUALA LUMPUR, 3 Ogos (Bernama) — ASEAN perlu meningkatkan peranan, fungsi dan keberkesanannya ke tahap lebih tinggi untuk menghadapi cabaran global masa depan selari dengan kematangan pertubuhan yang menyambut ulang tahun ke-50 bulan ini, kata bekas Menteri Luar Indonesia, Marty Natalegawa.

Marty berkata, melalui Sekretariat ASEAN berpusat di Jakarta, keperluan itu dilihat amat penting untuk dilaksanakan dalam memenuhi jangkaan tuntutan globalisasi yang semakin meningkat serta dalam membangunkan daya tahan serantau berdepan ketidakpastian ekonomi dunia dan senario geo-politik.

“Selama 50 tahun penuh dengan penyatuan menakjubkan dan melakar kejayaan luar biasa. Bagaimanapun, apa dilakukan badan serantau pada masa ini (mungkin) dilihat sekadar berfungsi sebagai mengadakan ‘mesyuarat dan acara’ bagi mencari penyelesaian berkaitan isu yang diperbincangkan.

“Ia satu pendekatan terbatas kerana kejadian tidak disangka berlaku hampir sertiap hari untuk ASEAN bertindak dan memberi maklum balas segera.

“Justeru, ASEAN perlu sedikit lebih relevan, bukan sekadar mempunyai dokumen Wawasan ASEAN 2025 (mengandungi tiga tonggak utama ASEAN) yang tebal semata-mata. ASEAN perlu bekerja lebih keras,” katanya.

Read more here: BERNAMA

Leave a Comment

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Twitter

World’s Best Airport according to AirHep Annual Report. Which ASEAN country is ranked in the top 10?

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-09/the-best-and-worst-airlines-and-airports-of-2019

Which ASEAN member state is the most innovative?

Find out more here:

https://www.thailand-business-news.com/corporate/71076-the-worlds-most-talent-competitive-countries-in-2019.html

Universiti Malaya hari ini telah dikejutkan justeru dirundung rasa amat berdukacita dengan pemergian tokoh Akademik dan Sejarawan Negara, Tan Sri Profesor Emeritus Dr. Khoo Kay Kim.

Seluruh warga UM merakamkan ucapan setinggi-tinggi takziah kepada keluarga beliau.