ASEAN berupaya tangani isu keselamatan

Surin Pitsuwan

Utusan Online • August 4, 2017

KUALA LUMPUR 3 Ogos – ASEAN perlu diketengahkan sebagai satu kuasa yang kuat bagi membolehkan mereka diberi peluang untuk berkongsi pendekatan holistik dan menonjolkan kredibiliti dalam menangani isu termasuk memperkukuhkan keselamatan serantau.

Bekas Setiausaha Agungnya, Dr. Surin Pitsuwan berkata, ASEAN sebenarnya mampu muncul sebagai kuasa yang cergas dan berpotensi besar bersandarkan kepada saiz penduduknya.

Beliau berkata, geopolitik rantau ini turut mengalami perubahan ketara dengan kuasa-kuasa besar saling bersaing untuk menonjol di rantau ini.

“Ini menyebabkan ASEAN tidak diberi peluang untuk mempamerkan keupayaan dalam menangani sebarang isu termasuk melibatkan hal ehwal dalaman yang pada dasarnya perlu diselesaikan oleh negara-negara anggota sahaja,” katanya pada sidang akhbar selepas perasmian Persidangan Asia Eropah 2017 (AEC 2017) di Universiti Malaya (UM) di sini hari ini.

Turut hadir Duta dan Ketua Delegasi Kesatuan Eropah (EU) ke Malaysia, Maria Castillo Fernandez; Pengarah Eksekutif, Institut Asia-Eropah, UM, Prof. Dr. Azirah Hashim dan Duta EU ke ASEAN, Francisco Fontan Pardo.

Surin yang juga bekas Menteri Luar Thailand berkata, kemampuan ASEAN tidak boleh diperkecilkan kerana blok berkenaan sebenarnya memiliki keistimewaan tersendiri meskipun dilabelkan sebagai masih mentah.

Beliau berkata, perkara yang penting adalah pendekatan holistik dan pragmatik dan ia perlu dilaksanakan dalam menentukan keamanan sejagat.

Krisis di Semenanjung Korea, katanya, semakin meruncing dan ia akan menjadi satu kebimbangan sejagat sekiranya berterusan tanpa sebarang jalan penyelesaian.

Original article: Utusan Online

Leave a Comment

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Twitter

World’s Best Airport according to AirHep Annual Report. Which ASEAN country is ranked in the top 10?

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-09/the-best-and-worst-airlines-and-airports-of-2019

Which ASEAN member state is the most innovative?

Find out more here:

https://www.thailand-business-news.com/corporate/71076-the-worlds-most-talent-competitive-countries-in-2019.html

Universiti Malaya hari ini telah dikejutkan justeru dirundung rasa amat berdukacita dengan pemergian tokoh Akademik dan Sejarawan Negara, Tan Sri Profesor Emeritus Dr. Khoo Kay Kim.

Seluruh warga UM merakamkan ucapan setinggi-tinggi takziah kepada keluarga beliau.